Gratar electric, pe gaz sau pe carbuni? Recomandari si factori de luat in considerare, inainte de achizitie
Achizitionarea unui gratar vine din dorinta de a petrece timp placut, de a gati sanatos si gustos si de a avea un colt de relaxare in aer liber. Indiferent de stilul vostru de viata, exista un gratar potrivit pentru fiecare nevoie!
Desi multi asociaza gratarul cu vara, exista modele care permit utilizarea acestuia pe tot parcursul anului. Chiar si in sezonul rece, un gratar pe gaz sau un gratar electric poate fi folosit pe terasa sau balcon pe tot parcursul anului. Aceste modele de gratare se incalzesc rapid si permit gatirea rapida a preparatelor. Astfel, nu trebuie sa petreceti ore intregi in bucatarie pentru a pregati o masa gustoasa.
Iti place ce vezi? Distribuie Prietenilor tai:

Alimentele gatite pe gratar au o aroma unica, pe care nu o poti obtine pe un aragaz obisnuit. Fie ca este vorba despre fripturi suculente, legume cu un gust afumat sau burgeri perfect rumeniti, gratarul ofera o experienta culinara aparte. Prepararea pe gratar permite gatirea alimentelor cu mai putina grasime, iar grasimea in exces se scurge, ceea ce face mesele mai sanatoase comparativ cu prajirea in ulei.
Daca aveti o curte, o terasa sau chiar un balcon mai spatios, gratarul poate deveni un element central al gatitului. In sezonul cald, va permite sa gatiti in afara casei, fara a incalzi interiorul locuintei.
Cuprins
Exista mai multe tipuri de gratare, fiecare cu avantaje si dezavantaje. Alegerea celui potrivit depinde de preferintele voastre in materie de gatit, spatiul disponibil si nivelul de confort dorit.
Aceste modele de gratare ofera un gust autentic afumat, specific gatitului traditional. Temperatura ridicata asigura o crusta crocanta pe carne si este mai accesibil ca pret comparativ cu modelele pe gaz. Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont ca necesita mai mult timp pentru aprindere si incalzire, iar controlul temperaturii este mai dificil. Produce mai mult fum si cenusa, necesitand curatare frecventa.
Sunt ideale pentru spatii mici. Cum ar fi balcoanele, terasele sau pot fi plasate chiar in bucatarie. Nu produc fum si nu necesita combustibil aditional. De asemenea, este usor de reglat temperatura de preparare a alimentelor. Se curata foarte usor si este foarte simplu de utilizat. Totodata, gustul preparatelor nu este comparabil cu gustul autentic de la gratarul pe carbuni. Multe modele necesita acces la o priza, lucru care il face mai putin practc din punct de vedere al portabilitatii.
Se incalzesc rapid si ofera control precis al temperaturii. Nu produc fum si cenusa ca un gratar pe carbuni si este mai comod si mai usor de folosit pentru gatitul frecvent. E drept ca nu ofera acelasi gust autentic de aroma afumata ca un gratar pe carbuni. In general, necesita o butelie, lucru care il face mai greu portabil. Aceste modele de gratare pe gaz sunt in general mai scumpe decat cele pe carbuni.
Exista si modele de gratare mixte pe electric-carbuni sau gaz-carbuni. Sunt usor de transportat pentru picnicuri sau camping, avand dimensiuni reduse, potrivite pentru spatii mici. Sunt disponibile in variante pe gaz, carbuni sau electric, in functie de preferinte. De retinut ca au suprafata mai mica de gatit si sunt de pendente de combustibilul utilizat.
Dimensiunea suprafetei de gatit se alege in functie de numarul de persoane pentru care gatiti frecvent. Este evident ca o familie numeroasa va opta intotdeauna pentru o suprafata de gatit mai mare. Unele modele de gratare ofera combinatii de gratar si plita pentru versatilitate.
Suprafata de gatit poate fi tip grill sau plita, iar materialele din care este confectionata poate influenta prepararea alimentelor si gustul lor.
Gratarele din fonta distribuie uniform caldura si mentine temperatura ridicata. Fonta este un material durabil si rezistent la uzura, insa necesita intretinere regulata (uleiere pentru prevenirea ruginirii).
Gratarele din otel inoxidabil sunt usor de curatat si rezistent la coroziune. Alimentele se gatesc rapid si uniform si nu necesita intretinere speciala. Totusi, poate sa nu retina caldura la fel de bine ca fonta.
Gratarele emailate au un strat protector care previne lipirea alimentelor, rezistent la rugina si usor de curatat. Insa in timp acest strat se deterioreaza si poate aparea rugina.
Daca doriti gust autentic afumat, alegeti intotdeauna un gratar pe carbuni. Daca preferati comoditatea si controlul temperaturii, atunci optati pentru un gratar pe gaz. Daca aveti spatiu limitat, mergeti pe un gratar electric, iar daca va place sa gatiti in aer liber, dar aveti nevoie de portabilitate, atunci alegeti un gratar portabil mixt.
Daca vreti un gratar durabil si eficient, fonta emailata si otelul inoxidabil sunt alegeri excelente. Daca puneti pret pe portabilitate, aluminiul poate fi o varianta buna, dar nu ca suprafata de gatit ci ca material din care este confectionat gratarul.. Suprafetele de gatit din fonta sunt perfecte pentru carne, iar plitele netede sunt ideale pentru preparate delicate si delicioase.
Indiferent de alegere, un gratar potrivit poate transforma orice masa intr-o experienta de neuitat!